kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Krzysztof
Przepisy
02.08.2014 15:31
kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Przepis

ciasto:

250 gram miękkiego masła

3 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki cukru waniliowego

5 łyżek cukru

około 80 dag śliwek + 2 łyżki bułki tartej do wysypania pod śliwki

beza:

5 białek

3/4 szklanki cukru

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Z mąki, cukrów, tłuszczu, proszku do pieczenia, żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Obydwie części zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie większą część wyjmujemy i wałkujemy na pergaminie do pieczenia tak, by wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25/30 cm. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy do temperatury pokojowej.

Śliwki drylujemy, podpieczony spód wysypujemy 2 łyżkami bułki tartej (wchłonie część soku ze śliwek) układamy równomiernie.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy przez chwilkę, a potem mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.

Na śliwki wykładamy bezę i wyrównujemy powierzchnię.

Następnie na bezę wykładamy mniejszą część ciasta z lodówki formując tzw. "łatki".

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną