Zupa brokułowa z czosnkiem i grzankami

Ewelina
Zupy
28.08.2014 22:03
Zupa brokułowa z czosnkiem i grzankami

Przepis

Zupa - krem z brokułów i dodatkiem warzyw, a do tego prażone migdały i czosnkowe grzanki. Harmonia smaku!. Płatki migdałów można kupić na stronie www.Skworcu.com.pl

Składniki;

duży brokuł lub dwa małe

ok. 2 litrów esencjonalnego bulionu

2-3 ziemniaki

marchew

1/4 selera lub 1/2 pietruszki

migdały w płatkach

oliwa z oliwek

ocet

Grzanki:

4-5 kromek chleba

masło lub oliwa

4-5 ząbków czosnku

1. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut, żeby podkręcić smak zupy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

2. Obrany czosnek wyciskamy i smarujemy nim przygotowany chleb, kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę lub masło i opiekamy grzanki na małym ogniu, w małej ilości tłuszczu.

3. Migdały prażymy ok. 1 minuty na suchej gorącej patelni. Zupę posypujemy uprażonymi migdałami i podajemy z grzankami czosnkowymi.