Kremowa zupa brokułowa

Ewelina
Zupy
12.07.2014 7:32
Kremowa zupa brokułowa

Przepis

Moja wersja zupy brokułowej- gęsta, kremowa, mięsna i pożywna:)

Składniki:

- 30 dkg mięsa z udźca indyka

- 1 spory brokuł

- 3 ziemniaki

- 1 marchew

- 1 pietruszka

- 0,5 bulwy selera

- 0,5 białej części pora

- 3 listki laurowe

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 3 trójkąty serka topionego

- 1 pęczek koperku

- ok. 125 ml śmietanki do zup 18%

- sól i pieprz do smaku

Do garnka wlałam 2,5- 3 litry wody, wrzuciłam umyte mięso indyka (kupiłam gotowe już bez kości) i zagotowałam. Wywar odszumowałam i dodawałam kolejno pozostałe składniki: ziele angielskie i liście laurowe, startą na tarce marchew, pietruszkę oraz selera. Po kilku minutach dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojonego w piórka pora. Doprawiłam łyżką soli i gotowałam jakieś 20-25 minut. Potem dodałam brokuła podzielonego na małe różyczki, gotowałam ok. 8-10 minut. Ugotowane mięso z indyka wyjęłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i ponownie wrzuciłam do zupy.Na koniec dodałam serek topiony, drobno posiekany koperek oraz śmietankę, wszystko doprawiłam solą i pieprzem i gotowe.

Wyszła pyszna, gęsta i bardzo kremowa zupa brokułowa.