rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Krzysztof
Przepisy
02.08.2014 15:11
rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

Przepis

0,5 kg mąki pszennej

250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)

4 żółtka

0,5 szklanki ciepłego mleka

60 gramów drożdży

4 kopiaste łyżki cukru

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

1 słoiczek marmolady lub dżemu

cukier puder do posypania

szczypta soli

W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".

Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).

Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.

Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.

Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.

Czytałam, że u niektórych może to trwać nawet do 1,5 godziny.

Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).

Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).