Przepis
Skład.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko
3 łyżki kakao
1 1/2 kg sera białego
2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
3/4 kostki masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy przez maszynkę. Masło ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy na przemian po łyżce zmielonego sera białego i żółtka. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, a na sam koniec pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy na blasze i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika na około 15minut (180C). Wyjmujemy, wykładamy na podpieczony spód masę serową, ponownie zapiekamy - około 1 godziny w tej samej temperaturze.