Zupy

Zupa brokułowa

Izabela

Dec. 8, 2015, 10:35 a.m.

Zupa brokułowa

Składniki

– jeden duży brokuł

– jedna duża cebula

– dwie marchewki

– ząbek czosnku

– cztery ziemniaki

– dwie kostki rosołowe

– przyprawy

– opcjonalnie: śmietana 18%

Przepis

Umyty brokuł podziel na mniejsze kawałki. Do litra wody dodaj dwie kostki rosołowe i zagotuj.

Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę i zagotuj je we wrzącym bulionie. Gotuj przez około 10 minut.

Po tym czasie do bulionu dodaj brokuły, sól i pieprz i rozgnieciony czosnek. Gotuj jeszcze 10 minut.

Warzywa w bulionie ostrożnie zmiksuj, najlepiej blenderem ręcznym, aż do uzyskania konsystencji kremu

Opcjonalnie możesz dodać śmietanę 18% (około 150 gram).