Rumiane rogaliki drożdżowe

Krzysztof
Przepisy
25.01.2015 10:43
Rumiane rogaliki drożdżowe

Przepis

Składniki:

60-70 dag mąki pszennej

25 dag margaryny

6 dag drożdży

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jaja

1 szklanka ciepłego mleka

3 łyżki kwaśnej śmietany

4 łyżki cukru kryształu

1/2 łyżeczka soli

Dodatkowo:

dżem lub konfitura

1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować.

2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki.

3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.

4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut.