Przepis
Skład.
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
25 dag rozpuszczonego masła
500ml mleka
2 szklanki cukru kryształu
5 jaj
1l świeżych jagód
cukier do nadziewania bułeczek
Zaczynamy.
Przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy szklankę ciepłego mleka, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, przesiewamy do miski mąkę, dodajemy rozczyn i zmiksowane uprzednio całe jajka z cukrem (ubijamy je do uzyskania, gładkiej, puszystej masy o jasnej barwie). Dodajemy także ciepłe, pozostałe mleko i zagniatamy ciasto. Po około 15 minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone i lekko ciepłe masło. Ponownie zagniatamy ciasto (aż do momentu, gdy zacznie nam ono „odchodzić” od miski i rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swą objętość formujemy z niego bułeczki, które nadziewamy jagodami i szczyptą cukru. Uformowane bułeczki układamy na blasze, odstawiamy na kilka minut, aby podrosły. Tuz przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jagodzianki rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut.