Przepis
Składniki (na około 50 rogalików):
2,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 g masła/margaryny
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 całe jajko do posmarowania (samo żółtko również może być)
ok. 300-350 g marmolady/konfitury
Z mąki, żółtek, masła, śmietany, cukru pudru i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce (lub przez całą noc).
Oderwać kawałek ciasta, rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wyciąć z niego koło, najlepiej przyłożyć duży talerz i obciąć ciasto wokół. Podzielić na 8 "trójkątów" (wycinków kołowych ;)))). Najlepiej posmarować brzegi jajkiem, by nadzienie nie wypłynęło, ale niekoniecznie. Zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.
Każdy rogalik posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C do złotego koloru.
SMACZNEGO!