Naleśnikowe sakiewki z truskawkami i twarożkiem

Krzysztof
Przepisy
02.08.2014 14:04
Naleśnikowe sakiewki z truskawkami i twarożkiem

Przepis

Skład.

3 szklanki mąki pszennej

około 1,5 szklanki wody gazowanej

około 1,5 szklanki mleka

2 jaja

2 łyżki oleju

2 łyżki cukru

4 łyżki kakao

50 dag sera twarogowego

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

0,5 kg truskawek

Zaczynamy.

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy całe jaja, dodajemy cukier, olej a także stopniowo około 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki mleka, całość mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10-15 minut.

W tym czasie można przygotować masę serową. Twarożek przeciskamy przez praskę/mielimy (aby nie było w nim "grudek"). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.

Wracamy do ciasta. Dodajemy do niego pozostałe mleko i wodę oraz przesiane kakao (ciasto powinno mieć płynną konsystencję, w razie potrzeby należy zwiększyć ilość mleka i wody). Ciasta nie należy także zbyt długo mieszać, gdyż naleśniki będą twarde. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na patelni z niewielka ilością oleju.

Na środek usmażonego naleśnika wykładamy łyżkę masy serowej, a także kilka cząstek truskawek. Następnie zwijamy naleśnik w farmę sakiewki i związujemy sznureczkiem. W ten sposób postępujemy ze wszystkimi naleśnikami aż do wyczerpania składników.

Jak PODAWAĆ?

Naleśniki dekorujemy cząstkami truskawek i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną