Rogaliki z dżemem

Krzysztof
Przepisy
04.02.2014 16:44
Rogaliki z dżemem

Przepis

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki,

1 kostka masła,

3 jajka,

7 dag. drożdży,

4 łyżki cukru,

szczyptę soli,

dżem,

cukier puder.

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Utworzoną kulę zawinąć w ściereczkę i włożyć do wiaderka z zimną wodą, poczekać aż wypłynie.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na kształt okręgu (można przyłożyć duży okrągły talerz i odrysować wokół) i tniemy na równe trójkąty jak na zdjęciu.Na środek każdego trójkąta kładziemy trochę dżemu i formujemy rogale (zaginamy górne brzegi trójkąta do środka, aby przykryć całość dżemu, tworzymy tzw. "kieszonkę", żeby dżem nie wypłynął podczas pieczenia i zwijamy).

Gotowe rogale układamy na blaszce (nie smarujemy blaszki tłuszczem!). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.

Upieczone rogaliki polewamy lukrem (rozrobić cukier puder z odrobiną wody) lub posypać cukrem pudrem.