Przepis
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki,
1 kostka masła,
3 jajka,
7 dag. drożdży,
4 łyżki cukru,
szczyptę soli,
dżem,
cukier puder.
Etapy przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto. Utworzoną kulę zawinąć w ściereczkę i włożyć do wiaderka z zimną wodą, poczekać aż wypłynie.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na kształt okręgu (można przyłożyć duży okrągły talerz i odrysować wokół) i tniemy na równe trójkąty jak na zdjęciu.Na środek każdego trójkąta kładziemy trochę dżemu i formujemy rogale (zaginamy górne brzegi trójkąta do środka, aby przykryć całość dżemu, tworzymy tzw. "kieszonkę", żeby dżem nie wypłynął podczas pieczenia i zwijamy).
Gotowe rogale układamy na blaszce (nie smarujemy blaszki tłuszczem!). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.
Upieczone rogaliki polewamy lukrem (rozrobić cukier puder z odrobiną wody) lub posypać cukrem pudrem.