Rogaliki drożdżowe

Elżbieta
Ciasta
06.05.2016 17:45
Rogaliki drożdżowe
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

35 g świeżych drożdży

80 g margaryny

200 ml mleka

2 łyżki cukru

3,5 szklanki mąki

3 żółtka

1 jajko

marmolada

Przepis

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże,

dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki.

Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki

i zagniatamy ciasto na rogaliki.

Ciasto wałkujemy na kształt koła,

a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą.

Zwijamy rogaliki.

Takie rogaliki posypujemy cukrem

i układamy na blasze oprószonej mąką

i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Smacznego!