Przepis
Skład.
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej
125g margaryny/masła
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400ml mleka
budyń waniliowy (duży)
3 łyżki cukru
maliny
Zaczynamy.
Wodę i margarynę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Ciasto nakładamy do szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie kółeczka (ptysie znacznie urosną). Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru).
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno (na koniec można dodać do niej 2 łyżki cukru pudru, ale nie jest to konieczne), dodajemy ją stopniowo do zimnego budyniu cały czas miksując.
Zimne, upieczone ptysie przekładamy kremem waniliowym i składamy po 2 sztuki tak, aby powstał torcik. Na wierzch wykładamy krem i dekorujemy malinami.