Malinowe magiczne ciasto

Krzysztof
Ciasta
28.08.2014 12:24
Malinowe magiczne ciasto

Przepis

Malinowe magiczne ciasto

forma 23x 23 cm

składniki:

- 4 jajka

- 150 g cukru

- 200 g malin

- 500 ml mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 130 g mąki pszennej

- 120 g masła

- cukier puder i maliny do dekoracji

Piekarnik nagrzać do 160 stopni- termoobieg.

Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty i jasny kogel- mogel, dodać masło, miksując cały czas. Następnie wsypać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia, dodać puree z malin i mleko i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać pianę partiami do masy malinowej i mieszać delikatnie, ale dokładnie, żeby wszystko ze sob się połączyło, ale piana nie straciła swojej objętości.

Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej dobrze papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 55 minut. Patyczek wbity w ciasto może być lekko mazisty, ale nie mokry.

Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie schować do lodówki na parę godzin. Po tym czasie wyjąć, pokroić w kostki, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.

Ciasto jest najlepsze jeszcze tego samego dnia.

Smacznego!