Przepis
Malinowe magiczne ciasto
forma 23x 23 cm
składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g malin
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 120 g masła
- cukier puder i maliny do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 160 stopni- termoobieg.
Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty i jasny kogel- mogel, dodać masło, miksując cały czas. Następnie wsypać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia, dodać puree z malin i mleko i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać pianę partiami do masy malinowej i mieszać delikatnie, ale dokładnie, żeby wszystko ze sob się połączyło, ale piana nie straciła swojej objętości.
Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej dobrze papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 55 minut. Patyczek wbity w ciasto może być lekko mazisty, ale nie mokry.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie schować do lodówki na parę godzin. Po tym czasie wyjąć, pokroić w kostki, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.
Ciasto jest najlepsze jeszcze tego samego dnia.
Smacznego!