Torcik serowo-jagodowy

Krzysztof
Przepisy
02.08.2014 14:00
Torcik serowo-jagodowy

Przepis

Skład.

Biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

Masa serowo-jagodowa:

25 dag sera białego

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

pół szklanki cukru pudru

1 1/2 szklanki świeżych jagód

2 łyżki żelatyny

50ml wrzątku

Wierzch:

250ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)

3 łyżki cukru pudru

jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji

Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. przesianą przez sito mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180C przez około 25-30minut.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy aby ostygła.

Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Śmietankę miksujemy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy.

Do zmielonego sera dodajemy stopniowo jagody i miksujemy je, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i zimną, tężejącą żelatynę.

Na upieczony i ostudzony biszkopt wylewamy masę serowo-jagodową. Na wierzch kładziemy kremówkę ubitą z 3 łyżkami cukru pudru. Posypujemy jagodami bądź borówkami amerykańskimi. Wstawiamy do lodówki aby torcik stężał.