Przepis
Skład.
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowo-jagodowa:
25 dag sera białego
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
pół szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki świeżych jagód
2 łyżki żelatyny
50ml wrzątku
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
3 łyżki cukru pudru
jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. przesianą przez sito mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180C przez około 25-30minut.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy aby ostygła.
Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Śmietankę miksujemy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy.
Do zmielonego sera dodajemy stopniowo jagody i miksujemy je, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i zimną, tężejącą żelatynę.
Na upieczony i ostudzony biszkopt wylewamy masę serowo-jagodową. Na wierzch kładziemy kremówkę ubitą z 3 łyżkami cukru pudru. Posypujemy jagodami bądź borówkami amerykańskimi. Wstawiamy do lodówki aby torcik stężał.