Przepis
Składniki :
15-20 dorodnych czereśni z ogonkami
1 łyżeczka świeżych, rozkruszonych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki maki kukurydzianej
2-4 łyżki mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki ciasta tak, by było gęste i kleiste ( ewentualnie dodając więcej mąki lub mleka). Umyte czereśnie nacinam na czubkach i wyjmuję pestki. Rozgrzewam olej w niewielkim naczyniu ( powinien sięgać na ok. 4 cm od dna). Każdą czereśnię dokładnie zanurzam w cieście, pomagając sobie łyżeczką i od razu smażę 1-2 minuty w oleju, początkowo trzymając za ogonek. Przekładam na papierowy ręcznik i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze.
Przepis autorski.