Czereśnie smażone w cieście

Ewelina
Ciasta
23.07.2014 15:01
Czereśnie smażone w cieście

Przepis

Składniki :

15-20 dorodnych czereśni z ogonkami

1 łyżeczka świeżych, rozkruszonych drożdży

1 łyżeczka cukru pudru

1/4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki maki kukurydzianej

2-4 łyżki mleka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam wszystkie składniki ciasta tak, by było gęste i kleiste ( ewentualnie dodając więcej mąki lub mleka). Umyte czereśnie nacinam na czubkach i wyjmuję pestki. Rozgrzewam olej w niewielkim naczyniu ( powinien sięgać na ok. 4 cm od dna). Każdą czereśnię dokładnie zanurzam w cieście, pomagając sobie łyżeczką i od razu smażę 1-2 minuty w oleju, początkowo trzymając za ogonek. Przekładam na papierowy ręcznik i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze.

Przepis autorski.