Przepis
wtorek, 18 czerwca 2013
Otrębowe ciasto z czereśniami
Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.
0,5 kg czereśni
1 szklanka mąki
1 szklanka pszennych otrąb
3/4 szklanki drobnego cukru
4 duże jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę , pod koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.