Przepis
Ciasto:
4 szkl maki
3 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
3 łyżki smalcu
ok 40 dag porzeczek (u mnie mrożone)
3-4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
przyprawa w młynku do dań słodkich KAMIS
Margarynę i smalec posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Rozsypać porzeczki, posypać cukrem i przyprawą do dań słodkich. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok 25 min do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.