Kruche ciasto z porzeczkami

Krzysztof
Ciasta
30.06.2014 19:39
Kruche ciasto z porzeczkami

Przepis

Ciasto:

4 szkl maki

3 jajka

20 dag cukru

cukier waniliowy

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny

3 łyżki smalcu

ok 40 dag porzeczek (u mnie mrożone)

3-4 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

przyprawa w młynku do dań słodkich KAMIS

Margarynę i smalec posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Rozsypać porzeczki, posypać cukrem i przyprawą do dań słodkich. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok 25 min do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.