Tiramisu w pucharkach

Krzysztof
Przepisy
23.07.2014 13:57
Tiramisu w pucharkach

Przepis

Składniki na 2 pucharki:

12 biszkoptów Savoiardi

2 jaja

250 g mascarpone

2 łyżeczki cukru

3 łyżki likieru amaretto

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

kakao do oprószenia

Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.

Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.

Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone.

Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny i podawać posypane kakao.