Przepis
Składniki na 2 pucharki:
12 biszkoptów Savoiardi
2 jaja
250 g mascarpone
2 łyżeczki cukru
3 łyżki likieru amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kakao do oprószenia
Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą.
Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao.
Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone.
Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny i podawać posypane kakao.