Ciasto ucierane z jagodami

Krzysztof
Ciasta
23.07.2014 14:00
Ciasto ucierane z jagodami

Przepis

Składniki:

200 g miękkiego masła

150 g cukru

4 jaja

200 g mąki pszennej

1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g mrożonych lub świeżych jagód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając.

Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać całość.

Ciasto przelać do formy, wyrównać i na wierzch wysypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.

Podawać posypane cukrem pudrem.