- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
150 g twarogu
1/4 szkl lekko ciepłegomleka
1/4 szkl oleju
1/4 szkl cukru
1 jajko
szczypta soli
2 szkl mąki
5 dag drożdży
gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu
cukier puder do posypania
Przepis
Do miski w której będziemy wrabiać ciasto przełożyć ser, dodać mleko, olej, cukier , jajko i szczyptę soli. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja ciasto wyrabiam w robocie, zmieniam tylko końcówkę na hak. Do mieszanki wkruszyć drożdże oraz przesiać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia – u mnie wysmarowana odrobiną oleju, żeby ciasto ładnie się odkleiło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła. Na środek układać wydrylowane czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)