Ciasto serowe z czereśniami

Krzysztof
Przepisy
29.06.2014 20:11
Ciasto serowe z czereśniami

Przepis

Tym razem czas na czereśnie, które ledwo zawitają do naszych kuchni, a już prędko odchodzą. Możemy się nimi cieszyć przez niespełna dwa miesiące w roku. Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy na początku sierpnia. Wraz z wiśniami stanowią najbardziej wartościowe sezonowe owoce. Porcja czereśni, dzięki dużej zawartości jodu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Więc cieszmy się czereśniami puki są i zapraszajmy je do naszych kuchni.

SKŁADNIKI:

Ciasto (spód):

- 250 g mąki pszennej

- pół kostki margaryny (ok.125 g.)

- pół szklanki cukru

- pół opakowania cukru waniliowego

- 2 żółtka

- łyżka śmietany 18%

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

- 500 g mielonego twarogu

- 130 g cukru

- budyń waniliowy( można również wykorzystać do tego budyń o smaku toffi)

- 1,5 szklanki mleka

- jajko

- 2- 3 łyżki mąki

Nadzienie:

- 1/2 kg czereśni

- 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

- 80 g masła

- 4 łyżki cukru

- 7-8 łyżek mąki

- łyżeczka cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. Mąkę, cukier, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać.

2. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść.

3. Rozwałkować i przełożyć do formy (wcześniej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 min.

Masa:

1. Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotować budyń.

2. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.

3. Ser przełożyć do miski, dodać mąkę, żółtko i zmiksować.

4. Cały czas miksując dodać ostudzony budyń. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.

5. Masę ułożyć na przestudzonym spodzie.

Nadzienie:

1. Czereśnie opłukać, wydrylować i wymieszać w misce z cynamonem.

2. Rozłożyć na masie serowej.

Kruszonka:

1. Składniki na kruszonkę połączyć, tworząc miedzy palcami małe grudki i posypać owoce.

2. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni C przez 1- 1h 20 min.