Przepis
Tym razem czas na czereśnie, które ledwo zawitają do naszych kuchni, a już prędko odchodzą. Możemy się nimi cieszyć przez niespełna dwa miesiące w roku. Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy na początku sierpnia. Wraz z wiśniami stanowią najbardziej wartościowe sezonowe owoce. Porcja czereśni, dzięki dużej zawartości jodu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Więc cieszmy się czereśniami puki są i zapraszajmy je do naszych kuchni.
SKŁADNIKI:
Ciasto (spód):
- 250 g mąki pszennej
- pół kostki margaryny (ok.125 g.)
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 g mielonego twarogu
- 130 g cukru
- budyń waniliowy( można również wykorzystać do tego budyń o smaku toffi)
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
- 2- 3 łyżki mąki
Nadzienie:
- 1/2 kg czereśni
- 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru
- 7-8 łyżek mąki
- łyżeczka cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Mąkę, cukier, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać.
2. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść.
3. Rozwałkować i przełożyć do formy (wcześniej wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 min.
Masa:
1. Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotować budyń.
2. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
3. Ser przełożyć do miski, dodać mąkę, żółtko i zmiksować.
4. Cały czas miksując dodać ostudzony budyń. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.
5. Masę ułożyć na przestudzonym spodzie.
Nadzienie:
1. Czereśnie opłukać, wydrylować i wymieszać w misce z cynamonem.
2. Rozłożyć na masie serowej.
Kruszonka:
1. Składniki na kruszonkę połączyć, tworząc miedzy palcami małe grudki i posypać owoce.
2. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni C przez 1- 1h 20 min.