Przepis
Kruche ciasto:
2,5 szkl. mąki
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
Zimne masło połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka rozkłócone z cukrem. Zlepić, a następnie podzielić na 2 części w stosunku 6:4. Owinąć w folię i zamrozić. Ciasto najlepiej zrobić dnia poprzedniego.
Formę 33x20 wysmarować tłuszczem, wyścielić papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoto w 190 st. C przez 20 min i ostudzić.
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szkl. cukru
1 op. (16g) cukru waniliowego
2 op. (2x40g) budyniu waniliowego bądź śmietankowego
0,5 szkl. oleju
Ponadto:
500 g czereśni
Białka ubić na sztywno, pod koniec dosypywać łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy ubijajając na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodawać proszek budyniowy cały czas miksując do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec strużką wlać olej mieszając do połączenia..
Na podpieczony, ostudzony już spód wyłożyć pianę i na niej gęsto ułożyć wydrylowane czereśnie otworami ku górze lekko wciskając łopatką w pianę.. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego wcześniej ciasta. Piec w 190 st. C przez 30-40 min.