Szarlotka na kruchym spodzie z bezą

Krzysztof
Ciasta
23.07.2014 13:59
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą

Przepis

Składniki:

5 jabłek

cynamon

cukier waniliowy

na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej

100 g masła zimnego

20 g cukru

szczypta soli

1 żółtko

2 łyżki wody

na bezę: 4 białka

110 g cukru pudru

1 łyżka budyniu waniliowego

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy.

Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym.

Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu.

Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni.