Składniki (ok. 15 sztuk): - 150 g jogurtu naturalnego - 100 g serka waniliowego - 2 duże jajka - 2 łyżki oleju roślinnego - 2 - 3 łyżki ksylitolu - 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 garści borówek - do podania: syrop klonowy/z agawy/miód, świeże borówki Wykonanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać ksylitol, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Tym razem w wersji z jogurtem naturalnym oraz serkiem waniliowym, na mące pełnoziarnistej, podane z syropem klonowym.