Składniki na domową wędlinę: 1-1,5 kg schabu 2 litry wody 1/3 – 1/2 szklanki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 5 ząbków czosnku 2 łyżki majonezu 2-3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: Do przygotowania schabu potrzebny jest duży garnek, do którego wlewamy wodę. Następnie do niego dodajemy pozostałe składniki, powstałą zalewę dokładnie mieszamy i wkładamy do niej schab (zalewy powinno być tyle, aby zakryć cały schab), który powinien w niej się marynować przez około 4 godziny. Po upływie tego czasu, garnek ściągamy z ognia i odstawiamy w chłodniejsze miejsce na całą noc (oczywiście mięso z zalewą). Czyli wkładamy garnek na ogień, zagotowujemy i od momentu, aż całość zacznie się gotować to gotujemy jeszcze 5 minut. W porannym programie telewizyjnym oglądałem jak się robi domowe wędliny i nie spodziewałem się, że to może być takie łatwe! Okazało się, że mięso jest idealne w smaku i dokładnie pasuje do kanapek 😉