Owocowy jogurtowiec

Monika
Ciasta
21.08.2020 22:49
Owocowy jogurtowiec

Przygotowałam je w formie ciasta w foremce keksowej ale można także zrobić od razu małe porcje w szklaneczkach. składniki: 2 duże jogurty naturalne (po ok 400 g) 2 galaretki o tym samym smaku, u mnie pomarańczowe 2 łyżki cukru waniliowego 300 g drobnych owoców, u mnie maliny borówki i czerwona porzeczka mus 300 g śliwek bez pestek 1 galaretka truskawkowa Jogurty przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu dzieleniu na warstwy mamy ładnie rozłożone owoce bo jak damy wszystko od razu to owoce opadłyby na dno bo są ciężkie a masa z jogurtu jest rzadka. Jogurtowca wyłożyć na talerz odwracając foremkę do góry nogami, tak żeby mus był na górze. Potem ponownie wystawić i znowu rozłożyć warstwę owoców (ok 100 g ), zalać masą i do lodówki. Zwykłe składniki, które każdy ma w domu czyli jogurt, owoce i galaretki. Na musie rozłożyć owoce ( ok 100 g ). Dwie galaretki rozuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić. Zalać masą jogurtową, mniej więcej tak aby prawie przykryła owoce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2020/08/owocowy-jogurtowiec.html