Domowy sok owocowy – jak przygotować?

Magdalena
Przetwory
21.08.2020 18:50
Domowy sok owocowy – jak przygotować?

Składniki: (patrz uwagi powyżej!) 2 kg owoców (tu mieszanka malin, czarnych i czerwonych porzeczek) 1,2-1,4 kg cukru – u nas 0,6-0,7 kg cukru na 1 kg mixu owoców – ilość zależy od rodzaju owoców, jeśli są kwaśne dodajemy większą ilość. My mamy dość duży sokownik, bo często robimy domowe soki – czy to klasyczny sok malinowy z sokownika, czy też sok wieloowocowy. Można oczywiście przygotować sok z sokownika z jednego rodzaju owoców. Smacznego Domowy sok wieloowocowy wg przepisu mojej mamy Moja mama od lat przygotowuje sok przy użyciu sokownika. Sok z malin, z porzeczek, a może wieloowocowy? Ja polecam Wam przygotować domowy sok wieloowocowy z mieszanki malin oraz czarnych i czerwonych porzeczek. Teraz słój należy nakryć ręcznikiem, tak by nie dochodziło do niego światło i odstawić go na około 4 dni, by owoce puściły sok. Dziś skupię się na opisie tego drugiego przepisu, bo część z Was mnie o to prosiła w wiadomościach prywatnych. Do dolnego garnka wlej wodę, nałóż garnek na sok, następnie parownik z owocami. Poniżej sprawdzony przepis. Składniki: 3 kilogramy malin 2 kilogramy cukru Przygotowanie: Owoce wsypujemy partiami do dużego, suchego, czystego słoja, na przemian zasypując je cukrem. Cukru oczywiście można dać mniej – patrz uwagi powyżej. woda Przygotowanie: Sokownik ustaw na palniku. Zasyp owoce cukrem, gotuj całość w międzyczasie zlewając sok przez rurkę do osobnego naczynia. Taki sok przechowujemy w spiżarni lub piwnicy. Taki sok przechowujemy w spiżarni lub piwnicy. Domowy sok zawsze wypełnia półki w piwnicy. Jedyną wadą tak przygotowywanego soku z malin jest czas oczekiwania – 4 dni. Słój przykrywamy lnianą ściereczką, owijamy ciasno gumką recepturką, tak by ściereczka się nie zsuwała i nic nie dostało się do środka słoja. Jak zrobić sok wieloowocowy w sokowniku? Po tym czasie powstały sok należy zlać przez gazę (odciskając owoce). Powstały sok przelewamy do słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. I sądzę, że większość osób posiadających sokownik robi taki sok podobnie. Lato, to idealny moment na szykowanie przetworów z owoców.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/domowy-sok-owocowy-jak-przygotowac/