„Jedz tłuszcz, aby spalić tłuszcz” to główna zasada diety ketogenicznej. To wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa dieta, podczas której 80-90% dostarczanej energii stanowi tłuszcz. Dowiedz się, czy dieta ketogeniczna działa i czy pozwoli Ci schudnąć. Jakie są jej zalety i wady? Czy możesz ją bezpiecznie stosować?
Jak działa dieta ketogeniczna?
W codziennej diecie spożywamy około 35 % tłuszczów, 50% węglowodanów i 15% białka. Podczas stosowania diety ketogenicznej, proporcje te bardzo się zmieniają: spożywamy aż 80-90% tłuszczu, a pozostałe 10-20% stanowią białko i węglowodany.
Stan ketozy
Głównym źródłem energii dla organizmu są węglowodany, gdy ograniczymy ich spożywanie, organizm zaczyna pobierać energię z tłuszczu. Ciała ketonowe, czyli substancje, które powstają w wyniku rozpadu tłuszczów, stają się nowym źródłem energii. Celem diety jest osiągnięcie stanu ketozy, podczas którego organizm zaczyna spalać tłuszcze znajdujące się w organizmie.
Co jeść na diecie?
Na diecie ketogenicznej należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów do 50 gram dziennie, najlepiej spożywać je pod postacią warzyw. Głównym źródłem pokarmów na diecie, stają się tłuszcze, które powinny być zróżnicowane i pochodzić z mięsa, ryb, olejów, oliwy, awokado, orzechów i pestek.
Zanim zdecydujesz się na dietę
Dieta ketogeniczna musi być odpowiednio zbilansowana. Zanim zdecydujesz się na je wprowadzenie, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem. Diety nie mogą stosować osoby z chorobami nerek, wątroby i trzustki. Po 2-3 miesiącach stosowania diety, początkowe uczucie euforii i świetne samopoczucie mija. Pojawia się za to apatia, senność, utrata apetytu, zaparcia, zmienia się także zapach potu, oddechu i moczu.
Wskazania do stosowania diety
Dieta ketogeniczna często stosowana jest przez sportowców, ponieważ prowadzi do szybkiej i skutecznej redukcji wagi. Znalazła także zastosowanie w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci oraz jako leczenie wspomagające w autyzmie, chorobie Parkinsona czy Alzheimera.