Słyszałaś o tej kontrowersyjnej diecie białkowo-tłuszczowej? Nie jest dla wszystkich! Jest ciężka, monotonna i kosztowna. Aby ją stosować, powinnaś zaznajomić się z tematyką diet redukcyjnych oraz żywienia. Poznaj założenia oraz zasady cyklicznej diety ketogenicznej.
Założenie diety ketogenicznej (DK):
Głównym źródłem energetycznym dla organizmu (mięśni oraz mózgu) są węglowodany, a dokładniej glukoza. Zaopatruje ona w energię nasze komórki. Gdy zaczyna brakować dostaw glukozy, nasz organizm zaczyna korzystać z jej zapasów zmagazynowanych głównie w wątrobie oraz mięśniach w postaci glikogenu. W dalszym etapie organizm pozyskuje energię z magazynów tkanki tłuszczowej.
Dieta ta polega więc na przestawienie mechanizmów spalania energii na wykorzystywanie jako podstawowego substratu energetycznego kwasów tłuszczowych, zamiast węglowodanów.
To oznacza redukcję węglowodany do minimum. Spożywasz za to duże ilości dobrych jakościowo tłuszczów, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych. Dzięki temu uczysz swój organizm korzystać z kwasów tłuszczowych.
DK trwa 2-3 miesięcy.
DK w skrócie:
- węglowodany ograniczasz do minimum (30–50 g),
- białko spożywasz w ilości 1,5g/kg masy ciała bez tendencji do zawyżania tej ilości,
- resztę zapotrzebowania stanowią tłuszcze.
Zalety DK:
- redukuje tkankę tłuszczową,
- stabilizuje poziom insuliny we krwi,
- łagodzi objawy choroby układu nerwowego (padaczka, Alzheimer).
Dla kogo jest, a dla kogo nie jest dieta ketogeniczna:
- KD świetnie nadaje się w okresie redukcyjnym dla osób z tendencją do magazynowania tłuszczu,
- KD zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność,
- KD zaleca się osobom, które mają stosunkowo niski nadmiar tkanki tłuszczowej (nadwagę), nie jest więc wskazana dla ludzi ze znaczną czy wręcz chorobliwą otyłością, gdyż jest zbyt radykalna i mogła by wywrzeć niekorzystny efekt zdrowotny,
- KD nie stosuje się u osób, które wcześniej były na dietach wysokowęglowodanowych, \
- KD nie poleca się w okresie budowania masy mięśniowej, \
- KD nie stosuje się u osób z chorobami nerek, wątroby, serca i innymi poważnymi schorzeniami.
10 głównych zasad DK:
#1. unikaj cukrów prostych
#2. używaj dobrych źródeł tłuszczów (olej kokosowy, MCT, olej lniany, oliwa z oliwek, ryby, tran lub suplementacja Omega-3, awokado, orzechy w małych ilościach, sezam, pestki dyni, tłuszcze zwierzęce taki jak smalec, czy boczek)
#3. nie przesadzaj z białkiem
#4. odstaw wszelkie słodziki, gumy do żucia i konserwanty
#5. wykonuj regularnie badania (filtracja nerek i wątroby)
#6. unikaj podejrzanych produktów (parówki, kiełbasa i mięsa niewiadomego pochodzenia)
#7. wybieraj dobre źródła mięsa (najlepiej wołowinę, ale może to być również kurczak i indyk)
#8. wypijaj duże ilości wody
#9. dbaj o odkwaszanie organizmu (regularnie i przez cały okres diety)
#10. stosuj KD do momentu osiągnięcia celu lecz nie dłużej niż 2–3 miesiące (po tym czasie możesz stopniowo przywracać węglowodany złożone oraz dobre jakościowo jak kasza gryczana, ziemniaki czy warzywa, maksymalnie 100 g węglowodanów/dzień).
Źródło: http://bonavita.pl/dieta-ketogeniczna-wstep-do-zalozen-oraz-zasady