Frittata ze szparagami, pomidorem i szpinakiem.

Joanna
Śniadania
09.10.2019 6:45
Frittata  ze szparagami, pomidorem i szpinakiem.

Składniki jakie będą nam potrzebne: – 7 jajek – 1 marchewka – 1 czerwona cebula – 1 papryka – 4 pomidorki – garść szpinaku – 1 opakowanie szparagów – olej – sól, pieprz – kurkuma Frittata ma wiele zalet, możemy ją jeść kiedy mamy ochotę, możemy zapakować ją do lunch boxu i cieszyć się nią w pracy, na uczelni, w podróży, możemy ją dać dziecku do szkoły. Ta warzywna frittata jest łatwa w przygotowaniu, jest pełna smaku i jest idealna by ją spożywać o każdej porze dnia. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Frittata jest bardziej wyszukana od omleta, ponieważ pieczemy ją w piekarniku. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Idealnie nadaje się na śniadanie jak i na kolację. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 30 – 35 minut. Przepis na frittatę nie zawiera ani mięsa, ani sera, tylko warzywa i jajka. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Frittata ze szparagami, pomidorem i szpinakiem. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowystyljoanny.pl/frittata-ze-szparagami-pomidorem-i-szpinakiem/