Chleb bananowy przepis Do upieczenia chleba bananowego wystarczy kilka składników: 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji, 2 szklanki płatków owsianych, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 85 g masła lub 70 g oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie). Chleb bananowy fit – zalety Chleb bananowy od lat robi furorę, przede wszystkim ze względu na walory smakowe, prosty sposób wykonania. Jeden średniej wielkości banan ma 90 kcal, nie zawiera tłuszczu, ale zawiera błonnik, dlatego zalecany jest w dietach odchudzających. Banany zawierają także magnez, wapń, fosfor oraz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a więc ich wartość odżywcza jest bardzo duża. Chleb bananowy to ulubione ciasto Amerykanów, ale w wersji oryginalnej nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą. Z powodzeniem zastępuje różnego rodzaju tradycyjne batoniki, ciastka czy cukierki, które nie tylko są wysokokaloryczne, ale zawierają także duże ilości niezdrowego cukru. Przepisów na chleb bananowy jest bardzo dużo, choć nie wszystkie są fit. Nie jest to typowe pieczywo, ponieważ jest słodkie i właśnie dlatego doskonale sprawdza się jako słodka przekąska. Cały chlebek ma ok. 600 kcal, doskonale nadaje się na drugie śniadanie lub jako przekąska przed treningiem. Jest równie dobry, ale przede wszystkim zawiera wiele cennych składników, których potrzebują osoby aktywnie ćwiczące. Spożywanie produktów bogatych w potas zalecane jest przede wszystkim osobom intensywnie uprawiającym sport, potas przyśpiesza regenerację mięśni. Chlebek bananowy sprawdzi się także jako posiłek przed lub potreningowy.