Składniki na 24×24 cm 190 g zimnego masła 340 g mąki bezglutenowej np* 130 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 30 g skrobi ziemniaczanej 90 g mąki owsianej bez glutenu 30 g skrobi kukurydzianej 1 jajko + 1 żółtko 100 g słodzika (u mnie po 50 g erytrytolu i cukru) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia *polecam sprawdzić w komentarzach z jakich mieszanek mąk, robią te ciasto Czytelnicy bloga 🙂 Dodatkowo 750 g porzeczek (czarne i czerwone) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (nie z górką) 4-5 łyżek cukru (jeśli owoce są kwaśne można dać więcej) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na blogu znajdziecie przepisy na inne kruche ciasta takie jak szarlotka, czy tarta z rabarbarem. Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką Ciasto można porwać na małe kawałki lub jeśli jest twarde, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Padło na kruche po pierwsze dlatego, iż bardzo lubimy ten rodzaj ciasta, a po drugie miałam wrażenie, że porzeczka bardzo dobrze będzie się z nim komponowała. Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką jest bardzo delikatne zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, dlatego radzę kroić je dopiero po ostygnięciu. Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką Sezon na porzeczki w pełni, trzeba to wykorzystać, bo nie trwa on za długo. Następnie podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 30 minut.