Przepis
Składniki:
4 nóżki kurczaka
2 ząbki czosnku w łupinie
sól, pieprz
tymianek suszony lub świeży
20 g masła
150 ml wody
łyżka oleju do smażenia
Groszek z kapustą:
25 g masła
1 duża cebula lub kilka młodych cebulek (ok 200 g)
400 g zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
ok 100 g kapusty pekińskiej
100 ml wody
sól, pieprz
tymianek suszony lub świeży
Nóżki podzielić na udka i podudzia, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i umyć. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka z każdej strony na złotobrązowo.
Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, świeży tymianek, masło i wodę. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia obrócić mięso na drugą stronę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę na około 10 minut, aby sos odparował.
Dziesięć (groszek konserwowy) lub piętnaście (groszek mrożony) minut przed końcem duszenia udek, na drugiej patelni lub w garnuszku rozpuścić masło. Wrzucić całe cebulki lub pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż cebula będzie miękka.
Groszek z puszki:
Do cebuli dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską, tymianek oraz wodę. Mieszać aż kapusta zmięknie, a woda prawie zupełnie wyparuje. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać przez chwilkę i wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć gotowe udka z kurczaka.
Groszek mrożony lub świeży:
Do cebuli dodać rozmrożony lub świeży groszek, tymianek i wodę. Dusić pod przykryciem około 5-8 minut, aż groszek będzie miękki. Dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską i wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż prawie cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć gotowe udka z kurczaka.
Smacznego :)