Przepis
Krem z porów z wędzonym łososiem
Pyszny, kremowy, delikatny w smaku i sycący. Taki jest krem z porów. Pory są bogactwem wielu cennych składników więc warto często po nie sięgać. Krem można podać z wędzonym łososiem, który idealnie się komponuje z porem, lecz można również tradycyjnie podać go z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżym pieczywem. Polecam!
Krem z porów z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:
2-3 pory (tylko białe i lekko zielone części)
1 cebula
2-3 ziemniaki
średnia marchewka
1l bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek
50g kremowego serka topionego
200 g łososia wędzonego
Wykonanie:
Pory myjemy i kroimy w talarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pory, cebulę i ziemniaki i podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę ( gotujemy ją w całości), dodajemy świeże listki tymianku i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy pokrojony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie zupę miksujemy na krem, doprawiamy mocniej do smaku. Podajemy z pokrojonym w kostkę łososiem i świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!