Krem z porów z łososiem

Ewelina
Zupy
26.10.2014 20:18
Krem z porów z łososiem

Przepis

Krem z porów z wędzonym łososiem

Pyszny, kremowy, delikatny w smaku i sycący. Taki jest krem z porów. Pory są bogactwem wielu cennych składników więc warto często po nie sięgać. Krem można podać z wędzonym łososiem, który idealnie się komponuje z porem, lecz można również tradycyjnie podać go z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżym pieczywem. Polecam!

Krem z porów z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:

2-3 pory (tylko białe i lekko zielone części)

1 cebula

2-3 ziemniaki

średnia marchewka

1l bulionu drobiowego

przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek

50g kremowego serka topionego

200 g łososia wędzonego

Wykonanie:

Pory myjemy i kroimy w talarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pory, cebulę i ziemniaki i podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę ( gotujemy ją w całości), dodajemy świeże listki tymianku i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy pokrojony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie zupę miksujemy na krem, doprawiamy mocniej do smaku. Podajemy z pokrojonym w kostkę łososiem i świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!