Ciasto truskawkowe Irmy

Ewelina
Ciasta
14.06.2014 8:05
Ciasto truskawkowe Irmy

Przepis

biszkopt:

4 jaja

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus truskawkowy:

80 dag truskawek

1 galaretka truskawkowa

2 łyżki żelatyny

1 łyżka cukru pudru

bita śmietana

500 ml śmietany 30%

1 galaretka cytrynowa

1,5 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

wersja II * masy śmietanowej (na zdjęciu):

500 ml śmietany kremówki 30%

kopiaste łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka soku z cytryny

1,5 łyżki żelatyny (płaska łyżka) + 1/3 szklanki wrzątku

Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.

Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem, wyłączyć gaz. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać, masę schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (np. w 1/4 szklanki), lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Gdy mus zacznie tężeć (włożyłam na 30 minut do lodówki), wyłożyć go na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.

* Żelatynę rozpuściłam we wrzątku, schłodziłam do temperatury pokojowej.

Śmietankę ubiłam na pół sztywno, pod koniec dodałam oba cukry, sok z cytryny. Do schłodzonej żelatyny dodałam dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlałam całość do śmietanki i zmiksowałam na najwyższych obrotach. Poczekałam około 15 minut i kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę truskawkową i wygładziłam wierzch. Wstawiłam do lodówki na całą noc.