:)) Swoim czytelnikom Le Parle życzy słonecznej i udanej majówki :D Spód: - 65 g gorzkiej czekolady - 40 g mąki - 50 g cukru - 65 g masła - 1 jajko Ser: - 1 kg sera z wiaderka lub twarogu trzykrotnie mielonego - 1,5 szkl. Wylać na podpieczony spód i piec przez 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C, w którym na spodzie znajduje się forma z gorącą wodą. cukru - esencja migdałowa - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmieatankowego - 3/4 szklanki śmietanki 30% Wierzch: - 2 małe słoiki domowej frużeliny wiśniowej - pół szklanki amaretto - 1 łyżka żelatyny Spód: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Sernik powinien pozostać na wierzchu jasny, toteż, gdyby zaczynał się rumienić należy przykryć go folią aluminiową-błyszczącą stroną folii na zewnątrz. Masę równomiernie rozprowadzić w formie i piec przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st\.C. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a po stężenieu dolikatnie podgrzać i wymieszać z frużeliną. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, brzegi zawinąć o ścianki tortownicy-jak do pieczenia w kąpieli wodnej. Na koniec dodać ubite na pianę jajko.