Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara!

Magdalena
Kulinaria
15.11.2018 21:10
Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara!

Bez wątpienia tatar jest kojarzony z tradycyjnym polskim daniem, chociaż jego receptura narodziła się prawdopodobnie we Francji. Mimo, iż znany jest nam przede wszystkim jako danie z siekanej wołowiny, istnieją również inne wersje tego przysmaku. Poniżej przedstawiamy kilka z nich!

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #1

1. Tatar z dziczyzny

Do przygotowania tatara potrzebujemy sprawdzonego mięsa z szynki z sarny, jelenia lub daniela. Najlepiej jakby mięso było przebadane przez weterynarza. Mięso siekamy, następnie skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym dla zachowania jego walorów odżywczych. Tatar z dziczyzny przyrządzamy z tymi samymi składnikami, co tradycyjny tatar wołowy, czyli drobno pokrojoną cebulką, korniszonami i grzybkami marynowanymi. Posiekane mięso formujemy na talerzu w mały kopiec, w który wbijamy surowe żółtko. Dookoła układamy drobno pokrojone składniki.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #2

2. Tatar z dorsza

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy surowej, świeżej polędwicy z dorsza, którą siekamy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Jako dodatki posłużą nam posiekana kolendra i szalotka, które mieszamy z rybą zaraz przed podaniem i kropimy sokiem z cytryny.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #3

3. Tatar z suszonych pomidorów

Dla weganów świetną alternatywą jest tatar z suszonych pomidorów. 100 g suszonych pomidorów odcedzamy z zalewy olejowej, drobno siekamy i łączymy z posiekaną szalotką. Kolejnym składnikiem potrawy jest grillowana cukinia, która po upieczeniu siekamy i dodajemy do pomidorów. Całość doprawiamy octem winnym i balsamicznym, odrobina sosu Tabasco i pieprzem. Przed samym podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #4

4. Tatar ze śledzia

Sześć filetów matiasów kroimy w kostkę, dodajemy dwa obrane ze skórki kiszone ogórki i także kroimy w kostkę, cztery ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę, dwie ugrillowane papryki bez skórki pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę kaparów i troszkę startego imbiru i dwie łyżki miodu lipowego, trzy łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy pieprzem i całość delikatnie mieszamy.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #5

5. Tatar z czerwonej fasoli

Kolejną alternatywą dla wegan jest tatar z czerwonej fasoli. Do przygotowania potrzebna bezie czerwona fasola z puszki, suszone pomidory, papryka wędzona i sól. Fasolę płuczemy i miksujemy. Dodajemy słoiczek pomidorów, łyżeczkę papryki wędzonej i sól. Całość blendujemy. Pastę podajemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i cebulą. Całość posypujemy świeżo zmielony pieprzem.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #6

6. Tatar z tuńczyka i awokado

Świeżą polędwicę z tuńczyka kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z awokado. Pokrojone awokado umieszczamy w foremce, na nim układamy tuńczyka. Przed jedzeniem mieszamy z pokrojonym ogórkiem i cebula dymką, posiekaną kolendrą oraz odrobiną startego imbiru. Doprawiamy solą, pieprzem sosem sojowym i sokiem z limonki.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #7

7. Tatar ze świeżych pomidorów

Dwanaście świeżych pomidorów, po usunięciu gwiazd, pieczemy w piekarniku trzy godziny w temperaturze max. 120 stopni. Po wystygnięciu siekamy, dodajemy posiekane kapary, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy posiekane cztery szalotki i dwa ząbki czosnku. Na końcu polewamy sosem z oliwy, sosu sojowego, musztardy Dijon i odrobinki Tabasco.

Zdjęcie Nie tylko z mięsa! 7 przepisów na tatara! #8