Budyń i kisiel to dwa szybkie w przygotowaniu deserki. Oba także są bardzo lubiane przez dzieci i trudno się im dziwić, bo są naprawdę pyszne. Czy są jednak równie zdrowe, co dobre?
Zarówno budyń, jak i kisiel możemy kupić w torebce i przygotować w dosłownie 5 minut. Jednak nie są to zdrowe deserki, ale naszpikowane aromatami, barwnikami i cukrem puste kalorie. Nie jest to powód, by rezygnować z ulubionej przekąski dzieciaków, ponieważ zdrowy budyń czy kisiel możemy przygotować same. Nie zajmie nam to wcale więcej czasu niż przygotowanie deseru z torebki, a składniki wcale nie są wymyślne.
Domowy budyń
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- Łyżka masła
- Laska wanilii (zależnie od smaku, jaki chcemy uzyskać, możemy dodać domowy sok owocowy lub gorzką czekoladę)
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
2/3 z pół litra mleka podgrzej w garnuszku na wolnym ogniu, dodając masło. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do gotującego się mleka powoli wlewaj mieszkankę, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw by delikatnie ostygł, a następnie dodaj wnętrze z przeciętej wzdłuż laski wanilii i miód. Budyń możesz podać z owocami lub dżemem.
Domowy kisiel
Składniki:
- 0,5 litra wody
- 5 łyżek domowego soku (smak dowolny)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
2/3 z pół litra wody podgrzej w garnuszku na wolnym ogniu. Pozostałą wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i sokiem owocowym. Do gotującej się wody powoli wlewaj mieszankę, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw by delikatnie ostygł, a następnie dodaj miód. Kisiel możesz podać ze świeżymi owocami.
Deserki będą apetycznie wyglądać, jeśli podamy je w pucharkach, a na wierzchu poukładamy świeże owoce. Budyń po schłodzeniu w lodówce możemy także podawać na zimno. Kisiel o rzadszej konsystencji możemy podawać schłodzony do picia przez rurkę. Ten gęstszy możemy przekładać jogurtem naturalnym, tworząc piękny, zdrowy i szybki deserek.