Domowy kisiel i budyń - przepis na deserki pozbawione chemii!

Patrycja
Kulinaria
26.11.2020 12:12
Domowy kisiel i budyń - przepis na deserki pozbawione chemii!

Budyń i kisiel to dwa szybkie w przygotowaniu deserki. Oba także są bardzo lubiane przez dzieci i trudno się im dziwić, bo są naprawdę pyszne. Czy są jednak równie zdrowe, co dobre?

Zdjęcie Domowy kisiel i budyń - przepis na deserki pozbawione chemi! #1

Zarówno budyń, jak i kisiel możemy kupić w torebce i przygotować w dosłownie 5 minut. Jednak nie są to zdrowe deserki, ale naszpikowane aromatami, barwnikami i cukrem puste kalorie. Nie jest to powód, by rezygnować z ulubionej przekąski dzieciaków, ponieważ zdrowy budyń czy kisiel możemy przygotować same. Nie zajmie nam to wcale więcej czasu niż przygotowanie deseru z torebki, a składniki wcale nie są wymyślne.

Domowy budyń

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • Łyżka masła
  • Laska wanilii (zależnie od smaku, jaki chcemy uzyskać, możemy dodać domowy sok owocowy lub gorzką czekoladę)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 żółtka jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

2/3 z pół litra mleka podgrzej w garnuszku na wolnym ogniu, dodając masło. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do gotującego się mleka powoli wlewaj mieszkankę, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw by delikatnie ostygł, a następnie dodaj wnętrze z przeciętej wzdłuż laski wanilii i miód. Budyń możesz podać z owocami lub dżemem.

Zdjęcie Domowy kisiel i budyń - przepis na deserki pozbawione chemi! #2

Domowy kisiel

Składniki:

  • 0,5 litra wody
  • 5 łyżek domowego soku (smak dowolny)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

2/3 z pół litra wody podgrzej w garnuszku na wolnym ogniu. Pozostałą wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i sokiem owocowym. Do gotującej się wody powoli wlewaj mieszankę, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw by delikatnie ostygł, a następnie dodaj miód. Kisiel możesz podać ze świeżymi owocami.

Zdjęcie Domowy kisiel i budyń - przepis na deserki pozbawione chemi! #3

Deserki będą apetycznie wyglądać, jeśli podamy je w pucharkach, a na wierzchu poukładamy świeże owoce. Budyń po schłodzeniu w lodówce możemy także podawać na zimno. Kisiel o rzadszej konsystencji możemy podawać schłodzony do picia przez rurkę. Ten gęstszy możemy przekładać jogurtem naturalnym, tworząc piękny, zdrowy i szybki deserek.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną