Okazuje się, że wiele osób popełnia poważne błędy, podczas przygotowywania mięsa. Dowiedz się, które z nich są najgorsze i jak je wyeliminować, by stać się mistrzem w swojej kuchni.
Źle przygotowane mięso szkodzi zdrowiu
Często podczas przyrządzania mięsa, popełniamy wiele błędów. Oprócz tego, że nasz obiad będzie niesmaczny, to może też być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Spożywanie źle przygotowanego, surowego mięsa, może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego. Poznaj najczęstsze błędy i dowiedz się, jak ich unikać, by nasz obiad był smaczny i zdrowy!
Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa
Niewłaściwe rozmrażanie
Jednym z podstawowych błędów jest niewłaściwe rozmrażanie mięsa. Często jest tak, że kawałek mięsa prosto z zamrażarki, wrzucamy do miski wypełnionej gorącą wodą. To błąd! Nie powinniśmy gwałtownie przerywać łańcucha chłodniczego. Mięso najlepiej na całą noc umieścić w lodówce, gdzie powoli się rozmrozi. Nie zostawiajmy go na kuchennym blacie lub w misce z wodą. Temperatura rozmrażania nie powinna być wyższa niż 4 stopnie Celsjusza, ponieważ w cieple bakterie mają idealne warunki do namnażania i mogą doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Mycie mięsa pod bieżącą wodą
Po przyniesieniu mięsa ze sklepu zazwyczaj płuczemy je pod bieżącą wodą. Wydaje nam się, że w ten sposób usuwamy z niego zanieczyszczenia i bakterie. Jak się okazuje, nie powinniśmy tego robić! Płukanie mięsa jest niepotrzebne, a nawet niebezpieczne. Pryskająca z kranu woda, sprawia, że bakterie znajdujące się w mięsie, rozprzestrzeniają się po całej kuchni.
Jeśli koniecznie chcesz opłukać mięso, włóż je do miski z wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Specjaliści jednak radzą, by wcale tego nie robić, ponieważ wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia i tak unieszkodliwi wszystkie bakterie.
Używanie tej samej deski
Krojenie surowego mięsa na tej samej desce, której używany do innych produktów jest poważnym błędem. Bakterie znajdujące się na mięsie dostaną się do innych produktów, które jemy na surowo. W ten sposób możemy zarazić się salmonellą, listerią lub innymi groźnymi dla zdrowia drobnoustrojami. Do mięsa najlepiej używać osobnej deski.
Częste ruszanie mięsa na patelni
Podczas smażenia mięsa na patelni, nie powinniśmy zbyt często go dotykać, przesuwać ani przyciskać do dna. Spowalnia to proces smażenia i sprawia, że mięso puszcza na zewnątrz soki, przez co później przestaje być soczyste. Przyciskanie mięsa do patelni sprawia, że zaczyna się przypalać i przywierać.