Składniki
Składniki
- 200 g polędwicy wołowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki wody gazowanej
- świeżo mielony pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 cebula biała
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 ogórki konserwowe
Przepis
Schłodzone mięso zdecydowanie lepiej się kroi, więc przed przystąpieniem do przygotowania tatara dobrze jest mięso schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną wołowinę kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plasterki. Każdy plasterek kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Delikatnie możemy mięso posiekać, jednak należy uważać, aby z mięsa nie zrobić papki. Powinno zachować swoją strukturę. Jeśli używacie do tatara ligawy bądź innego, twardszego kawałka mięsa, należy go dokładniej i dłużej posiekać. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy oliwę, wodę oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy.