Befsztyk tatarski

Małgorzata
Przekąski
15.07.2020 21:04
Befsztyk tatarski

Składniki

Składniki

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 cebula biała
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 4 ogórki konserwowe

Przepis

Schłodzone mięso zdecydowanie lepiej się kroi, więc przed przystąpieniem do przygotowania tatara dobrze jest mięso schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną wołowinę kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plasterki. Każdy plasterek kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Delikatnie możemy mięso posiekać, jednak należy uważać, aby z mięsa nie zrobić papki. Powinno zachować swoją strukturę. Jeśli używacie do tatara ligawy bądź innego, twardszego kawałka mięsa, należy go dokładniej i dłużej posiekać. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy oliwę, wodę oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/befsztyk-tatarski/