Tabbouleh z kaszą bulgur

Małgorzata
Fit
06.05.2018 18:40
Tabbouleh z kaszą bulgur

Naprawdę pychota, kto nigdy nie próbował, niech zrobi i przekona się sam! Składniki: na 4 średnie porcje 200 g kaszy bulgur 2 pomidory (400 g) 1 papryka (200 g) 1 ogórek (100 g) 2 pęczki natki pietruszki (30 g) 10 listków mięty sok z ½ cytryny skórka z ½ cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g) 1 ząbek czosnku / pieprz ew. odrobina soli do gotowania kaszy Wykonanie: Kaszę ugotować (około 15 minut) w około 2 szklankach wody (ew. lekko posolonej). Jest to libańska sałatka tabbouleh z kaszą bulgur – lekka, orzeźwiająca, z dużą ilością świeżych warzyw, jedzona na zimno jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa czy roślin strączkowych. Ze składnikami można kombinować, kaszę bulgur zamienić na kuskus albo kaszę jaglaną, dodać cebulę, pestki granatu albo z czegoś zrezygnować. Na pewno tabbouleh musi być z dużą ilością natki pietruszki i miętą. Jeść od razu, po schłodzeniu w lodówce albo zabrać ze sobą na wynos. Rześkości nadaje jej świeża mięta, natka pietruszki, sok z cytryny i świeży ogórek. Można ją jeść na dowolny posiłek, polecam do tego szklankę kefiru, maślanki albo zsiadłego mleka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/tabbouleh-z-kasza-bulgur/