Bakłażany z ciecierzycą w sosie pomidorowym po indyjsku z ryżem

Małgorzata
Obiad
12.04.2017 15:41
Bakłażany z ciecierzycą w sosie pomidorowym po indyjsku z ryżem

A że ja to ja, to nie obyło się bez pomidorów – bo coś mnie ciągnie w kierunku kuchni śródziemnomorskiej – ale żeby nie było tak śródziemnomorsko, to zdecydowałam się swoje kulinarne zamysły wysłać na wycieczkę do kolebki korzennych przypraw. Bakłażany z ciecierzycą w sosie pomidorowym po indyjsku z ryżem Bakłażany z ciecierzycą, odpowiednio doprawionym sosem pomidorowym i ryżem to potrawa, która swoim smakiem i zapachem przywołuje wspomnienie lata oraz pozwala zmysłami przenieść się do odległych Indii wypełnionych aromatem korzennych przypraw. Składniki: - bakłażany - ugotowana ciecierzyca – jak ugotować pisałam np. ⇒ tutaj - pomidory świeże / z puszki - koncentrat pomidorowy - czosnek - brązowy ryż - przyprawy: - kurkuma - imbir - gałka muszkatołowa - cynamon - kumin - mielone nasiona kolendry - sól - opcjonalnie: czarnuszka do posypania albo coś na zielono ? - olej rzepakowy Wykonanie: - Przepis powstał całkiem spontanicznie, bo akurat na zakupach w moje łapki trafiły bakłażany, więc na szybko trzeba było domyślić, z czym te bakłażany przyrządzić. Doprawić wymienionymi przyprawami z wyjątkiem kurkumy (chyba, że ktoś chce dodać kurkumę też do sosu ?) – uważać z ilością soli, bo bakłażany mogą dać już wystarczającą słoność. - Na talerze wykładać ryż, na to sos warzywny, polać olejem na zimno, można posypać np. czarnuszką lub/i posiekaną natką pietruszki / kolendry. A jak już były w tych rejonach, to do kompletu zgarnęły ryż i jeszcze dokooptowały sobie ciecierzycę, bo pamięć im podpowiedziała, że czeka już ugotowana i zamrożona.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/baklazany-z-ciecierzyca-w-sosie-pomidorowym-po-indyjsku-z-ryzem/