P.S. Co za czasy, żeby studenci jadali takie rarytasy?? Składniki: na 8 klusków - 200 g kaszy jaglanej - 100 g czerwonej soczewicy - 1 średnia cebula (100 g) - 2 średnie marchewki (200 g) - 1 puszka pomidorów (400 g) albo świeże pomidory - 2 pęczki natki pietruszki i/lub kolendry - dałam 1 pęczek pietruszki i sporo suszonej kolendry - 1 łyżka migdałów (15 g) - 1 ząbek czosnku (5 g) - 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) - przyprawy: - kurkuma - kumin - garam masala - mielone nasiona kolendry - czarnuszka - cynamon - ½ łyżeczki soli (3 g) - 1 łyżka orzechów nerkowca (15 g) Jaglane kluski nadziewane zielonym pesto z sosem pomidorowym Bomba smaków, bomba aromatów, bomba kolorów, bomba składników odżywczych, bomba przeciwutleniaczy, składników przeciwnowotworowych i w ogóle bomba! Kluski na bazie kaszy jaglanej (która ma tysiące zastosowań), żółte od kurkumy, z czarnymi kropeczkami czarnuszki, z dodatkiem marchewki i cebuli, sklejone dodatkowo mąką z soczewicy. A jakby tego było mało w środku kryje się aromatyczne, zielone nadzienie z natki pietruszki albo kolendry (jak kto woli). - Kaszę z warzywami zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę – gdyby była zbyt gęsta, żeby ją miksować, należy dolać trochę wody. Serio, połączenie pomidorów z cynamonem jest genialne, ale jak ktoś się boi tego typu eksperymentów, to nie zmuszam. Polecam gotować na parze, ponieważ podczas gotowania w wodzie odkleja się trochę zewnętrznej warstwy. Nie jest trudne do zrobienia, zapewniam, że kluski lepią się całkowicie bezproblemowo, łatwiej niż kluski z ziemniaków. - Pomidory odparować na patelni na gęsty sos. - Soczewicę zmiksować na mąkę (w młynku lub wysokoobrotowym blenderze kielichowym). - Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę obrać i posiekać.