Risotto ze szparagami

Małgorzata
Obiad
31.05.2018 19:38
Risotto ze szparagami

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu risotto ze szparagami po mojemu ?. Składniki: zielone szparagi ryż pełnoziarnisty (około 200-300 g ryżu na pęczek (500 g) szparagów) cebula czosnek olej rzepakowy ser Grana Padano / parmezan; w wersji wegańskiej: płatki drożdżowe lub wegański parmezan z nerkowców pieprz sól Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W tym czasie szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (polecam kupować jak najcieńsze szparagi, które nie mają zdrewniałych części) i pokroić na kawałki – bardziej twarde części pokroić drobniej, a bardziej miękkie na większe kawałki. Po 5 minutach gotowania ryżu dorzucić kawałki szparagów (z wyjątkiem samych główek), wymieszać i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę w miarę, jak ryż będzie ją wchłaniać. Wyłączyć, dodać starty na tarce ser (nie za dużo, około 1 łyżeczkę na 1 porcję), odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Po tym czasie – ryż powinien być już prawie miękki – dorzucić główki szparagów i dusić jeszcze wszystko razem około 3 minut. Masła w moim risotto też nie ma, ale tym razem dałam trochę intensywnego w smaku sera Grana Padano. Z truskawkami mam tak, że zaczynam je na coś przerabiać, dopiero jak już się najem samych, a to jeszcze nie nastąpiło ?.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/risotto-ze-szparagami/
Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją

Małgorzata

instagram

facebook