Czekoladki kawowo-śmietankowe

Małgorzata
Desery
06.05.2018 18:35
Czekoladki kawowo-śmietankowe

Składniki: na 15 sztuk Warstwa ciemna – kawowa: - 20 g kakao - 40 g erytrolu - 45 g oleju kokosowego - 10 g kawy rozpuszczalnej - 10 g inuliny Warstwa jasna – śmietankowa: - 20 g erytrolu - 30 g oleju kokosowego - 30 g inuliny Wykonanie: - Erytrol zmielić na puder, jeżeli macie kawę rozpuszczalną w formie granulek, to również należy ją zmielić. To taki zamiennik cukru, który jest co prawda mniej słodki od cukru, ale za to w smaku przypomina mleko w proszku albo właśnie śmietankę w proszku – co do tej śmietanki to się nie wypowiem, bo tak zacnego produktu jak śmietanka w proszku nigdy nie próbowałam ?. Co prawda wspomniana inulina ma ciekawe prozdrowotne działanie, bo jest prebiotykiem, natomiast w tych czekoladkach jest sporo oleju kokosowego, który wcale nie jest tak zdrowy jak go niektórzy malują. Ale na własne oczy widziałam reakcje osób, które po spróbowaniu inuliny robiły maślane oczka i z zachwytem mówiły To smakuje jak… śmietanka w proszku ❤❤❤. Ekhem, ale wracając do czekoladek, no umówmy się, szczyt zdrowia to to może nie jest, ale w końcu to czekoladki. Udało mi się do ich zrobienia dorwać silikonową serduszkową formę (jedną już mam, robiłam w niej czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi, ale te serduszka są ładniejsze ?). Czekoladki kawowo-śmietankowe W związku ze zbliżającymi się Walentynkami mam dla Was przepis na domowe czekoladki kawowo-śmietankowe. Tu nie ma żadnej śmietanki w składnikach! Nakładać do foremek – polecam silikonowe – do około 4/5 wysokości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malgorzatarusek.pl/czekoladki-kawowo-smietankowe/