Składniki: na około 8 porcji (tj. na 8 kanapek) - 1 kostka wędzonego tofu (180 g) - 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego / oleju lnianego (40 g) - 1 arkusz nori (3 g) - 1 łyżeczka sosu sojowego (5 g) – opcjonalnie - 1 łyżeczka soku z cytryny - ½ pęczka natki pietruszki (15 g) - czosnek granulowany - pieprz Wykonanie: - Płat nori pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w młynku na drobne płatki (uprzedzam, że nie da się zmielić na proszek). Do tej pory eksperymentowałam z potrawami udającymi jajeczne ze sprawą soli Kala Namak, a tym razem postanowiłam sięgnąć po wegański patent na pastę do kanapek przypominającą pastę z wędzonej makreli. - Zmiksować tofu z olejem, płatkami nori, sosem sojowym i sokiem z cytryny dolewając trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podobno chcąc uzyskać bardziej rybi posmak można użyć oleju lnianego – ja akurat nie miałam, więc dałam rzepakowy i efekt też jest bardzo udany ?. Takie właśnie są różne przepisy z kuchni wegańskiej naśladujące smakiem coś nie-wegańskiego.