Piernik z fasoli

Małgorzata
Fit
15.12.2017 20:19
Piernik z fasoli

Polewa: 3 łyżki kakao (15 g) 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g) 1,5 łyżki ksylitolu (15 g) 1,5 łyżki mleka (15 g) Wykonanie: Fasolę namoczyć przez około 8 godzin, odcedzić i ugotować do miękkości w świeżej wodzie bez dodatku soli (w przypadku fasoli adzuki około 1 godziny). Składniki: na 12 kawałków / małą keksówkę 150 g suchej fasoli (ja użyłam adzuki) 3 jajka kl. L (180 g) 150 g ksylitolu 3 łyżki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru) 2 łyżki kakao (10 g) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowego) 14 grudnia 2017 autor: Małgorzata Rusek Do zrobienia tego piernika – poza zbliżającymi się świętami naturalnie – zainspirowała mnie książka Dominiki Musiałowskiej o insulinooporności, w której właśnie w rozdziale z poradami na święta Dominika poleca jako świąteczne ciasto piernik z fasoli słodzony ksylitolem. Jest to piernik, który nie wymaga zostawiania na parę tygodni, żeby dojrzał (raczej mniemam, że byłoby to niewskazane, ale nie próbowałam ?), więc można go spokojnie zrobić na ostatnią chwilę. Piernik jest lekko wilgotny w środku, dlatego po pokrojeniu na kawałki można go zostawić na chwilę, żeby lekko przysechł – nabiera wtedy bardziej piernikowego charakteru. Pomysł na piernik z fasoli bezpieczny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością jest genialny, więc musiałam go wypróbować. Do piernika zrobiłam najprostszą polewę czekoladową, która ma świetną konsystencję, jest dosyć gęsta, więc nie spływa i można ją ładnie rozsmarować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/piernik-z-fasoli/