Składniki: na 12 porcji - Mokre składniki: - 3 dojrzałe banany (360 g) - ½ szklanki mleka / napoju roślinnego (125 ml) - 2 łyżki oleju rzepakowego - Suche składniki: - 150 g mąki gryczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowy) - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (bez też powinien wyjść) - opcjonalnie: aromat waniliowy Wykonanie: - - Nastawić piekarnik na 180°C. - Banany obrać i zmiksować z pozostałymi mokrymi składnikami (można banany bardzo dokładnie rozgnieść widelcem i wtedy nie potrzeba nawet używać blendera). Użyłam do niego mąki gryczanej – z palonej gryki, stąd taki a nie inny kolor chlebka – ale myślę, że z inną mąką (oprócz kokosowej) powinien wyjść bez problemu. Gryczany chlebek bananowy Taki gryczany chlebek bananowy na pewno wyjdzie każdemu, bo jest banalnie prosty i jest w nim naprawdę niewiele składników Robi się bardzo podobnie jak muffinki. Chlebek wychodzi raczej mało słodki, więc mając ochotę na większą dawkę słodkości można go posmarować daktylową czekoladą, na którą przepis zamieściłam w poprzednim wpisie.