Toskańskie mocno chrupiące ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą, które są idealną i elegancką kombinacją smaków. Dzięki podwójnemu pieczeniu biscotti długo zachowują świeżość i możemy je przechowywać tygodniami.
Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty …
Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo …
Przepis na włoską szarlotkę, czyli mięciutkie i puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu.
Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby …
Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale …
Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.
Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty …
Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie …
Składniki na 4 porcje: 150 g pistacji niesolonych i obranych 3-4 łyżki tartego parmezanu lub pecorino kilka liści bazylii świeżo mielona sól 100 ml oliwy Specjalność kuchni sycylijskiej - błyskawiczne …
Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i zrumienić na złoty kolor z obu stron. - Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić na niej pokrojoną cebulę dodając pod koniec …
Składniki na małą keksówkę: szklanka mąki pszennej łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szkl. Piernik wegański Wegańska wersja piernika, który można przygotować na ostatnią …
jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy cukier łyżeczka cynamonu - opcjonalnie szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść …
Rewelacyje połączenie smaków: figi nadziewane serem ricotta z odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, miodem i posienymi orzechami włoskimi. pt.: Dieta Śródziemnomorska Książka Kucharska. Składniki:3 świeże figi 100 g sera ricotta …
2 jajka2 łyżki oliwy z oliwekząbek czosnku2 fileciki anchois - opcjonalnieszklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszkiświeża bazyliałyżka tartego Parmigiano Jajka w pomidorach po włosku to jedna z ulubionych potraw …
Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka - Z …
Przepis Genaro Contaldo, który zaleca macerować skórki przez 3 dni, ja zostawiłam je na 2 tygodnie :) Składniki na litr likieru (24% alkoholu): 3 duże cytryny z grubą skórką 250 …
Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio lub carnarolli kilkanaście dużych oczyszczonych krewetek pół cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz …