Cacio e pepe

Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo …

Torta di mele

Przepis na włoską szarlotkę, czyli mięciutkie i puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu.

Spaghetti alla Carbonara

Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby …

Ciabatta

Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale …

Grecki chleb Lagana

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.

Tagliatelle al ragu

Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty …

Feta pieczona z pomidorkami koktajlowymi

Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie …